O sursa excelenta pentru invatarea Linuxului pe care am folosit-o acum cativa ani si de la care am invatat multe este “distributia” Linux from Scratch.
Spre deosebire de distributiile clasice, aceasta nu vine pe un CD (desi exista un LiveCD nu este piesa importanta a sistemului) si nici nu se instaleaza cu cateva clickuri ci este destinata celor ce vor sa afle cat mai multe detalii despre functionarea interna a unui SO Linux sau celor ce vor o personalizare maxima a distribuitiei lor (chiar mai mult decat permit alte distributii de acest gen, cum ar fi Gentoo). Instalarea si lucrul cu un Linux from Scratch (LFS) sunt detaliate intr-un pdf gratuit de pe site updatat destul de des. Totul se face manual pornindu-se de la o partitie goala, crearea directoarelor initiale, etc. Sunt detaliate informatii legate de downloadarea surselor pachetelor necesare, compilarea acestora si optiunile de compilare, includerea diverselor patch-uri de securitate disponibile, etc. Astfel, pas cu pas (si dupa multe ore de compilare si personalizare) se construieste un sistem Linux flexibil, rapid si adaptat nevoilor posesorului.
Trecand peste dezavantajele unei astfel de distributii (timpul mare necesar pentru instalare, uneori de ordinul zilelor, precum si faptul ca distributia este minimalista si este nevoie de consultarea altor documentatii pentru instalarea unui sistem mai complex decat cel initial) LFS are o serie de atuuri extrem de importante:
– prin faptul ca totul este facut “de la zero” utilizatorul invata care sunt toate “caramizile” unui sistem Linux si modul cum interactioneaza intre ele, invata ce face fiecare pachet software si ce tooluri pune la dispozitie utilizatorului dar afla si locatiile si fisierele unde se configureaza diverse soft-uri, servicii, etc
– prin faptul ca totul este compilat de catre utilizator plecand de la sursele oficiale, creste controlul acestuia in ceea ce priveste compilarea cu anumite optiuni sau optimizari, incluzand sau nu anumite module sau suport pentru facilitati mai mult sau mai putin utile
– datorita instalarii doar a pachetelor utile rezultatul este un sistem foarte compact, adaptat exact necesitatilor utilizatorului, departe de stilul foarte incarcat al majoritatii distributiilor din zilele noastre.
– pentru cei care trec de nivelul initial, acela de a urmari tutorialele de instalare/compilare din cartea LFS si merg mai departe in personalizarea la maxim a programelor, filozofia LFS le permite – prin accesul direct la sursele programelor si knowledgeul obtinut in lucrul LFS – sa inspecteze/modifice sursele programelor pentru o personalizare la maxim inca la nivel de executabil a softurilor! In cazul aparitiei unui bug sau a unei gauri de securitate, utilizatorul dotat si cu cateva cunostinte de programare are posibilitatea sa rezolve foarte rapid problema, poate chiar inainte de aparitia unui patch oficial si in mod sigur cu mult inainte de aparitia unui update de securitate in majoritatea distributiilor actuale.
Sper ca v-am deschis pofta in ceea ce priveste distributia LFS asa ca daca sunteti sau vreti sa fiti un utilizator hardcore de Linux aceasta e una din cele mai bune cai de urmat. Este bine de asemenea sa stiti ca prin efortul altor pasionati sistemul LFS (minimalist cum ziceam) a fost extins prin alte cateva carti cum ar fi BLFS (Beyond Linux from Scratch) care detaliaza instalarea sistemelor grafice (X, KDE, Gnome), programelor multimedia sau de printing, etc. sau HLFS (Hardened LFS) ce se concentreaza pe instalarea unui sistem foarte securizat. Toate explicatiile, pachetele software, tutorialele, configurarile si optimizarile sunt pe site, nu ramane decat sa faceti primul pas spre un Linux mai mic, mai rapid, mai aproape de nevoile voastre. Va uram succes!