Dupa cativa ani buni de la ultimul upgrade m-am hotarat pana la urma sa fac inca un pas pe scara tehnologica. Astfel a inceput o saptamana de cautari prin diverse reviste locale si Internet asupra produselor ce merita cumparate, asupra chipseturilor actuale, procesoarelor si diferentelor dintre ele etc. Acum, la aproximativ o luna de la upgrade e momentul sa va spun concluziile acestui proces. Astazi despre Placa de Baza.
Configuratia veche se baza pe un Gigabyte GA-965p-DS3, rev 3.3. Placa a fost super timp de 3 ani, cu facilitati foarte bune de overclocking (prin care de exemplu mi-am dus procesorul Core 2 Duo E4300 la 1.8 Ghz pana pe la 3Ghz, doar pe air cooling). Singura problema a aparut cand mi-am luat o placa de sunet Creative X-Fi Titanium care a reusit sa intre in conflict cu aceasta placa de baza. O mare parte din timp am crezut ca e vorba de un conflict de IRQ-uri (da, ca acum 5-6 ani sau mai mult) dar era vorba de o problema cu placa de baza cand overclock-am procesorul, chiar daca nu modificam decat FSB-ul. Pe scurt, era nevoie de un upgrade.
Prima intrebare: AMD sau Intel? De-a lungul timpului am avut procesoare si de la unul si de la altul, nu sunt fanboy al niciunuia ci mi se pare corect sa ma uit care din acestia ofera raportul cel mai bun pret/performanta la un anumit moment dat pe piata. Acum 3 ani Core 2 Duo de la Intel era mult peste AMD din mai toate punctele de vedere, dar AMD a preluat ulterior initiativa. Dupa ce am analizat putin oferta de pe piata (despre alegerea CPU-ului voi vorbi in alt articol) am ajuns la concluzia ca va fi AMD de data asta. Dar ce chipset? Aveam de ales intre 790FX, 790X, 790GX, 780G, 770 si cam inca o duzina.
Dintre toate posibilitatile, top of the line era (si cred ca inca mai este daca nu a aparut ceva mai nou in ultima luna) chipsetul AMD 790FX. Din pacate mi s-a parut prohibitiv pretul, mai ales ca nefiind interesat (cel putin pe moment ) de CrossFire (tehnica prin care se pot folosi mai multe placi video in paralel pentru o putere de procesare mai mare) nu se justifica investitia. O placa de acest gen si produsa de o firma cat de cat ok ajungea pe la 600RON+. Bineinteles ca ma interesa socketul AM3 (mai exista vechile AM2+ cu placi ce suporta si DDR2 dar nu mi s-a parut ca merita sa ma uit la socket-uri prea vechi – daca stau bine sa ma gandesc, orice socket as lua va fi obsolete in approx 2 ani poate chiar mai repede oricum). Pe socket AM3 mi-a facut cu ochiul fratele mai mic al chipsetului de mai sus, si anume AMD 790X. Acesta nu avea capacitatea de Crossfire al primului (are 2 sloturi PCI Express dar doar unul este la 16x, celalalt functioneaza doar la 8x, deci o configuratie crossfire poate avea de suferit la performanta) dar alte mari diferente nu am gasit. Cand am vazut ca placile cu 790X aveau si southbridge SB750, totul a devenit clar.
Daca va intrebati, soutgbridge-ul (unul din chipurile importante ale placii de baza, celalalt fiind northbridge-ul) SB750 aduce in plus stabilitate mai buna in overclocking pentru procesoarele Phenom precum si o noua facilitate numita Advanced Clock Calibration (destul de disputata) de care o sa vorbim putin in articolul legat de upgrade-ul de procesor.
Cu aceste informatii in rucsac si cumva orientat spre preferatele mele (in sensul ca nu am avut probleme cu ele) Gigabyte si Asus, am plecat la cautat modele. Ca veni vorba din nou despre preferate, tin sa spun ca industria actuala rareori ne mai permite sa spunem “marca X este tare”. Mai degraba “produsul X este tare” pentru ca nu prea mai exista o perseverenta a firmelor de a aduce pe piata doar produse de calitate si in consecinta incerc sa-mi orientez increderea mai putin asupra unei marci sau firme cat asupra anumitor produse sau clase de produse. In acest caz insa, datorita listei enorme de modele am ales sa merg dupa firmele cu care nu am avut probleme mari, cum ziceam Gigabyte si Asus, poate chiar DFI. Sunt convins ca si ceilalti pot avea produse la fel de bune sau mai bune, dar e greu sa gasesti alte criterii pus in fata catorva zeci de posibile achizitii de placi de baza.
Cautarile au tot filtrat lista pana am ajuns la actuala placa de baza: Gigabyte MA790XT-UD4P. Se incadreaza in mai toate cerintele: AM3, southbridge SB750, review-uri foarte bune, pret 420-450 RON. Suporta si DDR3 1666+ dar nu prea cred ca voi ajunge repede acolo (nu consider ca viteza RAM-ului este o variabila extrem de importanta in sistemele de azi, dar nu am analizat asta prea tare). Am cum ziceam 2 sloturi PCI Express (1 x 16x + 1 x 8x) si o gramada de alte feature-uri care nu ma intereseaza (placa de sunet HD, yeah right, suna la mile departare fata de orice Creative, fie el cel mai ieftin). Totul functioneaza perfect pana acum, inclusiv putin overclocking (tot in partea legata de CPU voi aminti despre asta). Imi place bracketul E-SATA inclus pentru cazurile cand vin cu un HDD SATA si nu am adaptorul USB la mine, placa e foarte bine lucrata si nu am avut probleme cu spatiul in carcasa sau FAN-ul de la procesor, pe scurt totul este perfect.
In urmatorul articol va voi spune si cum am ajuns la actualul procesor Phenom… stay tuned!