Cel putin in tarile din fruntea clasamentului, rata de adoptie IPv6 este influentata in general de cate un ISP care a inteles importanta migrarii la noul protocol si a investit resursele necesare pentru implementare.
In Romania, rata de adoptie a fost influentata de RCS & RDS, care a fost pe primul loc intre toti ISP, la nivel mondial, in momentul “World IPv6 Launch – 06.2012” si si-a pastrat pozitia aproape un an.
In Franta, cei de la FREE au fost pionieri in ceea ce priveste IPv6. Au modificat codul protocolului 6to4 si au creat protocolul 6RD (IPv6 Rapid Deployment – RFC 5569 / ulterior modificat cu ajutorul Cisco in RFC 5969). Il folosesc cu success inca din 2010 pe propriile CPE-uri.
In Japonia, KDDI foloseste de ani buni IPv6 si tine Japonia in top in ceea ce priveste rata de adoptie.
Elvetia, a preluat de curand locul 1 de la Romania si asta se datoreaza Swisscom, care a inceput acum 6 luni implementarea IPv6 folosind 6RD si au o cota de piata mai mare decat cea a RCS & RDS in Romania.
In Olanda, XS4ALL ofera de 2 ani IPv6 la un sfert din clientii lor insa cota lor de piata e destul de redusa in comparatie cu UPS si KPN care inca nu au trecut la implementarea IPv6 la scara larga.
In Germania, Deutsche Telekom ofera IPv6 la toti clientii noi. Sa speram ca vor da o mana de ajutor si celor de la Romtelecom, unde detin un pachet important de actiuni. Ar creste procentul Romaniei si ne-ar putea ajuta sa revenim pe primul loc, in fata Elvetiei.
In USA, majoritatea celor mari si foarte mari au implementat deja IPv6:
Comcast, AT&T, Verizon (cea mai mare rata de adoptie in momentul asta … majoritatea clientilor sunt de mobil si au trecut la LTE), Time Warner Cable, etc. sunt in top in ceea ce priveste traficul de IPv6.
O mare surpriza insa a produs acum doua saptamani Norvegia. Desi au oameni cu o contributie importanta la dezvoltarea protocolului IPv6 (il amintesc aici doar pe Tore Anderson pe care il si cunosc personal), rata de adoptie a fost intotdeauna foarte mica pentru ca ISP-urile (Telenor, TeliaSonera – a vandut anul trecut divizia din Norvegia la Telio, etc.) nu au trecut inca la implementare. Pe la jumatatea lui octombrie 2013, cresterea brusca de pe grafice a surprins pe toata lumea. Cu totii ne-am intrebat cine e vinovat pentru aceasta ascensiune.
Din pacate, “it’s «cheating»”. Motivul il reprezinta userii de Opera/Opera Mini browser, care folosesc serviciile de proxy/rendering oferite de Opera. Acest serviciu, care cred ca se numeste “Opera Turbo” a fost trecut la mijlocul lui octombrie la IPv6 (Dual-Stack). Cum Opera e o companie norvegiana, traficul apare pe grafice ca fiind din Norvegia insa practic acolo sunt useri din toata lumea care folosesc Opera. Mai mult decat atat, serverele Opera nici macar nu sunt hostate in Norvegia. Nu stiu cat timp vor tine IPv6 activat sau daca vor avea probleme, insa cu siguranta Norvegia a “pacalit” fara sa vrea toate clasamentele.