Daca esti client RDS fiberlink, te poti conecta la internet via PPPoE fie direct de pe un PC/Laptop, fie printr-un router care are client PPPoE si pe care il poti cumpara singur din magazin. Daca vrei sa primesti si adresa IPv6, atunci trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:
Caz 1. Conectare PPPoE direct de pe un PC/Laptop:
Totul depinde de sistemul de operare de pe PC in acest caz. Existe unele pregatite deja sa suporte IPv6, altele nu. Voi face referire doar la versiunile de Windows, cei care folosesc alte OS-uri sunt ceva mai experimentati si le pot raspunde punctual la diverse probleme eventual.
- Windows Vista / Windows 7 au IPv6 activat implicit, iar clientul lor PPPoE suporta de asemenea IPv6 fara sa faceti vreo alta modificare. Asadar, daca doriti IPv6 de la RDS si nu folositi un router, cel mai simplu mod de a beneficia de acest lucru este sa aveti instalat pe computer unul din sistemele de operare Windows Vista sau Windows 7 (recomandarea mea personala merge catre Windows 7). Configurarea clientului PPPoE ramane aceeasi. Va recomand totusi sa va dezactivati interfetele TEREDO, ISATAP si 6TO4 pentru ca va pot complica viata daca nu sunteti foarte familiarizat cu IPv6. In fond aveti IPv6 nativ, nu aveti nevoie de tunele v6.
Tineti cont insa de urmatorul truc cand le dezactivati (ca sa puteti executa comenzile ca Administrator):- creati un fisier nou NUME.txt # evident, ii puteti da orice nume
- adaugati in el doar cele 3 linii de mai jos si salvati:
- schimbati extensia din NUME.txt in NUME.bat
- click dreapta pe NUME.bat -> Run as administrator
netsh interface teredo set state disabled
netsh interface isatap set state disabled
netsh interface 6to4 set state disabled
- Windows XP nu are IPv6 activat implicit. Il puteti activa din interfata grafica sau direct din consola:
- deschideti “command prompt”
- in consola deschisa dati comanda:
netsh interface ipv6 install
- reboot apoi la PC
insa nu veti putea obtine IPv6 folosind clientul lui PPPoE. Puteti instala un alt client PPPoE care stie sa negocieze si IPv6CP (eu am incercat CFOS), veti obtine adresa IPv6 insa si numeroase alte probleme (am ajuns de doua ori la BLUE SCREEN pe un Win XP cu SP3 si CFOS). Recomandarea mea este sa nu va chinuiti sa obtineti IPv6 daca va conectati PPPoE de pe un PC cu Windows XP. Instalati Windows 7 sau folositi un model de router care stie IPv6 daca doriti sa pastrati Windows XP pe PC in spatele routerului (in cazul asta merge, voi detalia mai jos).
Caz 2. Conectare PPPoE de pe un router
Exista foarte multe routere care au client PPPoE, exista destule care spun ca suporta IPv6 insa numarul celor care suporta IPv6 via PPPoE si DHCPv6 PD (prefix delegation) este destul de mic deocamdata. De acestea din urma avem nevoie daca vrem sa folosim IPv6 pe o conexiune fiberlink de la RDS. Avem doua variante de a aborda problema:
- Firmware original: aceasta este cea mai simpla varianta dar uneori poate fi mai costisitoare din cauza numarul limitat de routere care suporta IPv6 cu firmware oferit de producator. Am testat si functioneaza cu imaginea * de pe site-ul producatorului urmatoarele modele:
– Linksys E1500 (vezi articol)
– Linksys E1550 (firmware testat 1.0.03, download aici)
– Linksys E2500 (vezi articol)
– Linksys E3200 (firmware testat 1.0.04, download aici)
– Linksys E4200v1 (vezi articol)
– Linksys E4200v2 (firmware testat 2.1.38, download aici)
– D-Link DIR-825 (vezi articol)
– Draytek Vigor 2130n (firmware testat 1.5.1.1, download aici)
– ZTE ZXHN H218N (router oferit de RCS clientilor … firmware customizat)
– Asus WL500GP v1 (vezi articol)
– FRITZ!Box WLAN 7340 (firmware FRITZ!OS 05.22, download aici)
– MikrotiK (vezi articol)* e posibil sa existe versiuni de firmware mai noi pe site-ul producatorului in acest moment
- Firmware customizat: aceasta este varianta mai complexa, recomandata utilizatorilor cu cunostinte avansate despre routere, retea, IPv6 si internet in general. Din experienta va recomand sa alegeti OpenWRT / Tomato si nu DD-WRT daca vreti sa folositi o imagine open source care sa suporte IPv6 pe routerul vostru. Iata cateva modele pe care am pus OpenWRT / Tomato si au functionat cu IPv6 via PPPoE & DHCPv6 PD:
– Linksys WRT54GL v1.1 (vezi articol)
– Linksys E2000 (vezi articol)
– Linksys E3000 (vezi articol)
– TP-LINK WR740n (vezi articol) *
– TP-LINK WR1043n (vezi articol)
– TP-LINK MR3420 v1.1 (vezi articol)
– TP-LINK MR11u (MR3040) (vezi articol)* pentru modelele TP-LINK va recomand site-ul www.ip6.ro.
Dupa ce v-ati asigurat ca aveti un model de router care s-a conectat IPv6 via PPPoE si stie sa-si seteze automat (via DHCPv6 PD) prefixul IPv6 pe interfata de LAN, trebuie sa alegeti metoda prin care routerul ofera mai departe adrese IPv6 pentru device-urile PC/Laptop/Smartphone din LAN. Puteti opta pentru:
- SLAAC (Stateless Address Autoconfig) – Oferiti adresa IPv6 in LAN via RA (router advertisement). Pe PC-urile din LAN nu e nevoie de nici o configurare, doar sa existe IPv6 activat. Windows XP/Visa/7 accepta RA-uri. In felul acesta puteti practic sa primiti IPv6 si pe Windows XP asa cum am specificat mai sus. Nu se pot insa aloca DNS-urile v6 via RA, deci se vor folosi cele de la v4 obtinute via DHCP.
- DHCPv6 – Oferiti adresa IPv6 in LAN via DHCPv6. Practic routerul este o data client DHCPv6 care stie de PD (prefix delegation) al serverului PPPoE la care se conecteaza si o data server DHCPv6 pentru device-urile din LAN. E nevoie insa de client DHCPv6 pentru hosturile din spatele rouerului. Windows Vista/7 au client DHCPv6 by default. Windows XP nu are insa puteti instala dibbler care functioneaza foarte bine.
CONCLUZII:
- Daca vrei sa te conectezi PPPoE direct de pe PC si sa folosesti IPv6, atunci foloseste Windows Vista sau Windows 7. Windows XP nu are un client PPPoE care sa stie IPv6, iar daca inslatati un client gen CFOS veti avea numai probleme. Evitati asadar Windows XP in acest caz !
- Daca vrei sa te conectezi PPPoE de pe un router si sa folosesti IPv6, atunci tine cont ca nu orice router pe care scrie IPv6 ready va functiona. Trebuie sa stie IPv6 via PPPoE + DHCPv6 PD. Puteti verifica usor acest lucru pentru ca dupa ce se conecteaza trebuie sa aiba adresa IPv6 setata si pe interfata LAN !
- Daca alegeti sa alocati de pe routerul vostru adrese IPv6 in LAN via RA (SLAAC), nu veti putea aloca si adresele v6 ale serverelor DNS. (nu ca ar fi vreo problema atat timp cat aveti DNS-urile v4 … raspunsurile A sau AAAA nu depind de modul in care e facuta cererea DNS … via v4 sau v6).
- Daca alegeti sa alocati de pe routerul vostru adrese IPv6 in LAN via DHCPv6, trebuie sa va asigurati ca aveti client DHCPv6 pe device-urile din LAN. Windows XP, spre deosebire de Vista / 7, nu are client DHCPv6 nativ dar puteti folosi dibbler care functioneaza foarte bine.
- Nu uitati sa dezactivati interfetele TEREDO/ISATAP/6TO4 asa cum am specificat mai sus. In felul acesta site-ul www.test-ipv6.ro va va arata punctajul 0/10 in cazul in care nu ati primit adresa IPv6 nativ via PPPoE si vor fi elimitate confuziile. Daca totul merge cum trebuie ar trebui sa aveti punctajul 9/10 (in cazul in care nu aveti DNS v6 … nu e practic nici o problema atat timp cat aveti DNS v4) sau 10/10.
BONUS:
- O sa scriu un articol despre “IPv6 brokenness” care va lamuri multe probleme ridicate de cei care folosesc IPv6 si au cateodata “intarzieri” in anumite aplicatii (sesizate de cele mai multe ori in browsere) de zeci de secunde. Pana atunci va recomand sa EVITATI sa folositi ca browser ORICE versiune de Internet Explorer sau o versiune de Opera mai veche de 10.50 si nu veti avea probleme. Windows 8 va schimba lucrurile acestea insa pana atunci MSIE si IPv6 nu prea se iubesc !
Foarte interesant articolul. Eu folosesc insa MAC OS X, am IPv6 de la RDS, dar cateodata se incarca greu anumite site-uri (foarte rar, ce-i drept). Recomanzi vreo versiune de MAC OS care ar rezolva problema asta ? (cred ca are legatura tot cu IPv6)
@Alin: versiunile de MAC OS mai vechi de 10.6.5 au o problema in sensul ca prefera 6to4 tunnel in fata lui IPv4. asta poate cauza intarzierile de care spui cand accesezi site-uri dual-stack. exista “patch” pentru versiunea 10.6 insa nu si pentru 10.5 sau 10.4. asadar recomandarea mea este sa folosesti MAC OS X 10.6.5+
Trebuie să faci articolul și cu /Linux, iar la secțiunea dedicată să scrii „Merge din Prima™” 😀
Mi-am pus 10.7 (Lion) si nu am mai sesizat problemele de care spuneam. Multumesc pentru sugestie !
@cmn: cred ca am intalnit versiuni de Linux care nu accepta RA default deci ar trebui sa adaugi echo “1” > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/accept_ra (pentru eth0 de exemplu).
adevarat insa ca Linux-ul si IPv6 sunt prieteni vechi si de nadejde 🙂 .
vreau sa ma autentific pe site http://www.arbetsformedlingen.se si nu pot, imi trimite urmatorul mesaj:”Aveți posibilitatea să utilizați site-urile de servicii ocuparea forței de muncă, cu IPv6. Cu toate acestea, nu vă puteți conecta în această funcție, deoarece nu este pus în aplicare. Trebuie să te autentifici, dezactiva IPv6. Cum faci acest lucru depinde de modul în care mediul dvs. arata. Nu poți să o faci singur contactați suport IT “.
Mentionez ca de pe alt calculator ma pot autentifica, dar de cand am cumparat calculatorul nou (windows 7, si internet de la RCD RDS cu AccEOC 21) NU MAI POT SA MA AUTENTIFIC.
Am incercat niste variante, de dezactivare-activare a IPv6, dar am acelasi rezultat.
DACA MA PUTETI AJUTA CU UN SFAT IN ACEST SENS, VA MULTUMESC ANTICIPAT.
VA DORESC NUMAI BINE!
@COSTELS: am fost foarte mirat de ceea ce ai scris mai sus. am verificat si m-am convins ca este corect si se intampla exact asa cum zici. am vorbit cu foarte multi oameni si e intr-adevar scandalos ce face site-ul respectiv (probabil nu sunt pregatiti pe partea de securitate v6 sau pe partea de geolocation sau orice alt motiv). o sa le dau un mail si lor dar pana atunci o sa incerc sa te indrum sa-ti rezolvi problema.
cred ca nu ai reusit sa dezactivezi IPv6 din doua motive:
1. nu ai router in casa ci te conectezi direct PPPoE de pe calculator
2. ai dezactivat IPv6 de pe placa de retea insa ar fi trebuit sa o faci direct de pe conexiunea PPPoE
iata ce ar trebui sa faci de fapt: (vezi ca am pus si 2 poze care sa te ajute)
1. click dreapta pe icoana cu conexiunea PPPoE si selectezi “Properties” (click aici)
2. in TAB-ul “Networking” debifezi TCP/IPv6 (click aici)
am aflat mai multe despre subiectul deschis de COSTELS:
mai multe agentii guvernamentale din US si intreaga lume au primit un ultimatul sa-si treaca toate site-urile si pe IPv6 (v4/v6).
agentia pentru ocuparea fortei de munca din Suedia, pentru ca despre ea este vorba ( http://www.arbetsformedlingen.se ) si-a trecut site-ul pe IPv6 insa daca ii accesezi pe IPv6 nu te lasa sa te loghezi (exact ce a semnalat COSTELS).
situatia este foarte stupida pentru ca practic este un caz unic in care ai access la mai multe resurse daca folosesti doar IPv4 decat daca ai avea si IPv4 si IPv6.
li s-a atras atentia de mai multe ori in ultimile 4 luni sa-si rezolve problema asta sau macar sa dezactiveze IPv6 insa fara nici un rezultat.
le-am trimis si eu un mail azi sa-i intreb care este ratiunea din spatele acestui gest eminamente cretin: se feresc de probleme de securitate, vor sa evite probleme de geolocation pe IPv6 … inca astept un raspuns.
pentru cei care chiar au nevoie sa se logheze pe site-ul asta nu ramane deocamdata decat o singura solutie … cea descrisa in observatia de mai sus.
Pentru routerul H218N ai un firmware mai nou ?
@Dan: pentru H218N nu am insa am testat ieri cel mai nou firmware pentru H298N si se comporta foarte bine: duce ~950Mb in conditiile in care prioritizeaza ok si IPTV si SIP (voce).
Ai un flash pentru el ?
E cu aceasi interfata saraca ?
Merci
Din pacate din interfata veche nu pot nici schimba pe ipv6 🙁
Salutare! a testat cineva pe tp-link wdr 3600 sa mearga ? Multumesc
@Catalin: te referi la IPv6 pe TP-link wdr 3600? cu openwrt,superwrt,tomato merge cu siguranta. tu vrei cu firmware original?