Incepand cu RouterOS versiunea 5.9 (la acest moment, ultima versiune este 5.16), cei de la Mikrotik au implementat DHCPv6-PD, astfel se poate folosi serviciul IPv6 oferit de RCS&RDS si pe echipamentele oferite de ei.
Configurarea RouterOS-ului necesita mai multi pasi pe care ii voi descrie mai jos:
1. Configurati conexiunea PPPoE clasic, fara nici o setare in mod special pentru IPv6 (pentru mai multe detalii despre setarea PPPoE pe Mikrotik, care nu fac scopul acestui articol, vizitati http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/PPPoE) :
2. Odata stabilita conexiunea, trebuie verificat ca Neighbor Discovery este activat pe interfata PPPoE si pe interfetele LAN pe care vrem sa transportam IPv6, se acceseaza meniul IPv6 -> ND. Implicit RouterOS-ul are o regula default, care activeaza ND pe toate interfetele. In cazul in care nu se doreste acest lucru, se pot specifica interfetele pe care dorim IPv6 ND:
schimbam regula default care are “all” pentru interfete si punem specific, doar interfata pppoe-out:
Adaugam o interfata noua in ND:
Specificam interfata LAN pe care dorim sa avem IPv6-ND
Setarea “Advertise DNS” redistribuie setarile DNS catre clientii IPv6 via RADVD. Este necesar ca pe computerul sau dispozitivul client sa ruleze softwareul necesar pentru a beneficia de aceasta optiune (ex. pe Linux, rdnssd)
3. Activam DHCPv6 Client din meniul IPv6 -> DHCP Client:
Specificam interfata pe care sa ruleze clientul DHCPv6, cat si numele pool-ului de adrese IP ce va fi delegat. Numele pool-ului poate fi oricare, aici am specificat “ipv6pool” pentru teste:
Dupa cateva secunde, status-ul clientului va fi “bound” si veti fi primit prefixul delegat:
Dupa alocarea prefixului de catre operator, trebuie sa asignam o adresa IPv6 pentru interfata de LAN a routerului. Astfel mergem la IPv6 -> Addresses:
Si alocam adrese pentru toate interfetele, folosind poolul ipv6-pool care a fost obtinut mai sus prin DHCPv6-Client:
Dupa aceste operatiuni, routerul trebuie sa fie capabil sa transporte trafic IPv6. Putem testa cu un Ping de pe router, din Tools -> Ping:
Mai departe, trebuie sa configuram DHCPv6-Server pentru a putea aloca adrese clientilor din spatele routerului, accesand meniul IPv6 -> DHCP Server
si adaugam un server DHCP pe interfata catre clientii routerului:
In acest moment, routerul este pregatit sa transporte trafic IPv6.
Probleme intalnite de mine la configurare in versiunea 5.16 (nu stiu daca apar si in versiuni inferioare):
1. Se pare ca matematica, nu este peste tot la fel, e posibil sa obtineti in log, in momentul in care configurati DHCPv6 Client, urmatoarea intrare:
dhcp,error assigned prefix len: 64 is bigger than configured: 64 using: 72
Daca obtineti aceasta eroare si nu vi se aloca IPv6 sau nu traficul nu functioneaza, puneti 72 la Pool Prefix Length in clientul DHCPv6.
2. Tot in 5.16, din cand in cand, daca sterg si refac configul de IPv6, nu mai functioneaza ND. Problema se rezolva prin schimbarea regulilor de ND de la interfete specifice la “all” sau invers, e cam la noroc.
Nu am intampinat alte probleme cu RouterOS, desi il folosesc doar de 3 zile, se pare ca, cel putin pana acum este destul de stabil in configuratia cu IPv6.
astfel se poate folosi serviciul IPv6 oferit de RCS&RDS si pe echipamentele oferite de ei. despre ce echipamente oferite de ei e vorba?
asa se intelege din fraza”si pe echipamentele oferite de ei” , ca e vorba de mikrotik-ul pentru iptv , alt echipament mai ofera?
“Incepand cu RouterOS versiunea 5.9 (la acest moment, ultima versiune este 5.16), cei de la Mikrotik au implementat DHCPv6-PD, astfel se poate folosi serviciul IPv6 oferit de RCS&RDS si pe echipamentele oferite de ei.”
Fiecare intelege ce vrea, semantica limbii Romane ne spune ca “si”-ul din fata cuvintelor “pe echipamentele” si dupa “RCS&RDS” desparte propozitia in “serviciul oferit de RCS&RDS” + “pe echipamentele oferite de ei”, referindu-se la “Mikrotik” care este mentionat inainte de “,”. Astfel, simplificand propozitia, putem spune ca:
“Incepand cu RouterOS versiunea 5.9 (la acest moment, ultima versiune este 5.16), cei de la Mikrotik au implementat DHCPv6-PD [text sters] si pe echipamentele oferite de ei.”
si poti sa imi spui daca se primesc DNS-uri IPv6 pe mikrotik?
adica dns-urile de forma: 2a02:2f02:…..
ca pe windows 7 sau pe DIR 825 nu se primesc
Nu le primiesti in forma V6, le primesti in forma V4, care raspund si la query-uri de tip AAAA.
Personal folosesc DNS-urile anycast de la Google.
raspund si la query-uri de tip AAAA dar nu in mod nativ. si din spusele rds-ului ei ofera si DNS-uri IPv6… oare care o fi adevarul…
pentru ca testele ipv6 dau 9/10 tocmai din cauza ca DNS-urile nu raspund nativ la IPv6. adica trebuie sa apelezi o adresa care are numai corespondent IPv6 ca sa primesti raspuns v6. si mai ales sa foloseasca acea adresa IPv6.
Google is your friend:
https://developers.google.com/speed/public-dns/docs/using
multumesc de raspunsuri
@Iulian: nu stiu daca suporta sau nu Mikrotik, insa ar trebui sa primesti DNS-urile 2a02:2f01:30:2:0:405:465:1 si 2a02:2f01:30:201:0:405:465:1. daca nu si le ia via DHCPv6 (RDS le trimite asa), le poti seta manual.
@Liviu: multumesc, ideea era ca ei zic ca multe din CPE-uri nu sunt pregatite software sa le primeasca dar ei le ofera ca de utilizat manual le utilizez deja.multumesc
@Iulian: da, se trimit via DHCPv6 si adresele IPv6 ale DNS-urilor. eu le primesc de exemplu pe un linksys E2000 cu o imagine Tomato modificata.
salut, cine imi poate indica si mie ceva documentatie cum configurez un vlan nativ (untagged) pe routerul mikrotik? mai exact pe portul 1 am vlan-ul nativ si vreau sa il scot pe pe portul 2.
inainte de ultimii doi pasi , am observat ca deja aveam adrese v6 pe calculator, cum se explica? momentan pe routerOS nu avem dhcp stateful ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Link-local_address
inafara de link local , aveam deja adrese de tip global unicast din subnetul primit de la rds la astea ma refeream si pe de alta parte in DHCPv6 server nu am bind-uri afisate ca dovada ca nici nu le ia din DHCPv6 server
@Viorel: tie iti apare ceva in ultima poza la meniul DHCP Server/Bindings in momentul cand ai vreun client conectat la router?
Acolo nu ar trebui sa apara adresele alocate clientilor din LAN?
Am un MikroTik RB951G-2HnD cu RouterOS 6.10. Am incercat tutorialul pas cu pas de mai multe ori cu si fara setari customizate.
Totusi ceva nu functioneaza corect niciodata. Ce putin setarile IPv6 nu imi functioneaza niciodata corect. Pe PPPoE de la RDS direct pe PC imi merge si primesc totul ok, deci deduc ca ceva nu e ok cu setarile sau routerul.
Este vreo sansa sa updatezi tutorialul? Imi cer scuze dar ca home user IPv6 ma cam depaseste.
din tutorialul de mai sus ultima parte cu DHCPv6 nu foloseste deocamdata ca la mikrotik nu e implementat DHCPv6 ci doar SLAAC.
1.ai conexiune fiberlink activa pe IPv4 ?
2.ai configurat un client DHCPv6? ai primit subnetul /64?
daca da atunci da ping intr-o adresa v6 din router, merge?
3.ai Neighbor discovery activ pe interfata de LAN?
daca nu te descurci scrie-mi pe adresa stefan.enache@network-ing.ro
si te ajut eu.