Incepand cu RouterOS versiunea 5.9 (la acest moment, ultima versiune este 5.16), cei de la Mikrotik au implementat DHCPv6-PD, astfel se poate folosi serviciul IPv6 oferit de RCS&RDS si pe echipamentele oferite de ei.
Configurarea RouterOS-ului necesita mai multi pasi pe care ii voi descrie mai jos:
1. Configurati conexiunea PPPoE clasic, fara nici o setare in mod special pentru IPv6 (pentru mai multe detalii despre setarea PPPoE pe Mikrotik, care nu fac scopul acestui articol, vizitati http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/PPPoE) :
2. Odata stabilita conexiunea, trebuie verificat ca Neighbor Discovery este activat pe interfata PPPoE si pe interfetele LAN pe care vrem sa transportam IPv6, se acceseaza meniul IPv6 -> ND. Implicit RouterOS-ul are o regula default, care activeaza ND pe toate interfetele. In cazul in care nu se doreste acest lucru, se pot specifica interfetele pe care dorim IPv6 ND:
schimbam regula default care are “all” pentru interfete si punem specific, doar interfata pppoe-out:
Adaugam o interfata noua in ND:
Specificam interfata LAN pe care dorim sa avem IPv6-ND
Setarea “Advertise DNS” redistribuie setarile DNS catre clientii IPv6 via RADVD. Este necesar ca pe computerul sau dispozitivul client sa ruleze softwareul necesar pentru a beneficia de aceasta optiune (ex. pe Linux, rdnssd)
3. Activam DHCPv6 Client din meniul IPv6 -> DHCP Client:
Specificam interfata pe care sa ruleze clientul DHCPv6, cat si numele pool-ului de adrese IP ce va fi delegat. Numele pool-ului poate fi oricare, aici am specificat “ipv6pool” pentru teste:
Dupa cateva secunde, status-ul clientului va fi “bound” si veti fi primit prefixul delegat:
Dupa alocarea prefixului de catre operator, trebuie sa asignam o adresa IPv6 pentru interfata de LAN a routerului. Astfel mergem la IPv6 -> Addresses:
Si alocam adrese pentru toate interfetele, folosind poolul ipv6-pool care a fost obtinut mai sus prin DHCPv6-Client:
Dupa aceste operatiuni, routerul trebuie sa fie capabil sa transporte trafic IPv6. Putem testa cu un Ping de pe router, din Tools -> Ping:
Mai departe, trebuie sa configuram DHCPv6-Server pentru a putea aloca adrese clientilor din spatele routerului, accesand meniul IPv6 -> DHCP Server
si adaugam un server DHCP pe interfata catre clientii routerului:
In acest moment, routerul este pregatit sa transporte trafic IPv6.
Probleme intalnite de mine la configurare in versiunea 5.16 (nu stiu daca apar si in versiuni inferioare):
1. Se pare ca matematica, nu este peste tot la fel, e posibil sa obtineti in log, in momentul in care configurati DHCPv6 Client, urmatoarea intrare:
dhcp,error assigned prefix len: 64 is bigger than configured: 64 using: 72
Daca obtineti aceasta eroare si nu vi se aloca IPv6 sau nu traficul nu functioneaza, puneti 72 la Pool Prefix Length in clientul DHCPv6.
2. Tot in 5.16, din cand in cand, daca sterg si refac configul de IPv6, nu mai functioneaza ND. Problema se rezolva prin schimbarea regulilor de ND de la interfete specifice la “all” sau invers, e cam la noroc.
Nu am intampinat alte probleme cu RouterOS, desi il folosesc doar de 3 zile, se pare ca, cel putin pana acum este destul de stabil in configuratia cu IPv6.
salut, am un rb450G si l-am upgradat la v5.19 si nu imi apare meniul ipv6 , am license level 5, ma poate ajuta cineva cu o rezolvare?
multumesc
Trebuie sa instalezi pachetul de IPv6 daca vrei suport de IPv6, probabil din cauza asta nu iti apare meniul.
si de unde il iau pe acel pachet de ipv6 sau cum fac sa il obtin?
Pai cum ai upgradat la 5.19 ? Nu aveai si un fisier ipv6-5.19.npk in arhiva pe care ai downloadat-o de la Mikrotik ?
am pus fisierul npk in acel folder din router in root-ul memoriei si am dat reboot si s-a upgradat, te-ar deranja daca vorbim pe mess , iti trimit eu id : iuli4u2003
multumesc
Daca ai luat un singur NPK, este posibil sa nu contina si IPv6, downloadeaza ZIP-ul de la ei (http://download2.mikrotik.com/all_packages-mipsbe-5.19.zip) care contine toate pachetele disponibile in RouterOS, inclusiv IPv6
multumesc, o sa incerc sa uploadez tot pachetul zip
si le pot uploada pe toate care sunt in acea arhiva?
Cred ca ar fi bine sa citesti inainte procedura de upgrade la RouterOS http://wiki.mikrotik.com/wiki/Upgrading_RouterOS
am citit inainte si acolo nu zice nimic daca pot baga toate fisierele odata sau numai cate unul
o sa bag intai fisierul pt ipv6 si apoi pe celelalte, cred ca e ok nu?
Poti sa instalezi doar pachetul de ipv6 pentru ca celelalte le ai deja. Verifica totusi la System/Packages daca e instalat si nu e dezactivat. Citeste mai cu atentie procedura de upgrade, explica totul acolo.
ok multumesc mult
intr-adevar era dezactivat ipv6 , iti multumesc pt ajutor, sunt incepator cu mikrotik , pana acum am lucrat pe cisco …
mai am o intrebare… DNSv6 primeste routerul mikrotik la versiunea 5.19?
salut, cine imi poate spune pe ce IP se intra din winbox pe routerul oferit de DIGI ca sa configurez si eu IPv6 asa cum e explicat aici?
e valabila cea pe care s-a intrat cand s-au facut screentshot-urile?
Routerul oferit de Digi nu functioneaza in mod layer 3 ci doar layer 2, nu il poti folosi pentru IPv6.
si atunci de ce s-a mai pus aceasta explicatie?
Pentru ca routerul oferit de Digi nu are nici o legatura cu articolul de mai sus. Aici se discuta despre *serviciul* IPv6 si orice echipament care ruleaza RouterOS … e undeva vre-o referinta la routerul oferit de Digi pentru *serviciul IPTV* ?