Una din marile probleme legat de migrarea la IPv6 o reprezinta in continuare CPE-urile. Exista destul de multi vendori care se bat cu pumnul in piept ca suporta IPv6 in nenumarate feluri (static, DHCPv6, PPPoE, Autoconfig, 6RD, etc) dar inca foarte putini care vin pe piata cu un echipament care sa si confirme (si aici includ si un pret decent). Cred ca in afara de lista de CPE-uri testate si propuse de RDS e greu sa mai gasesti un alt router care sa suporte IPv6 via PPPE cu DHCPv6 PD pe o imagine standard, propusa de vendor. Stiu sigur ca mai exista si AVM / FRITZ!Box pentru ca e inclus si in lista de CPE-uri cu suport v6 de pe site de la RIPE si e folosit in mai multe retele care ofera IPv6 din Germania si Olanda (XS4ALL de exemplu) insa din ce am vazut nu stie de “servicename” si probabil din acest motiv nu a fost inclus in lista de catre RDS.
Dupa cum v-am aratat in articolele precendente, exista destule modele de CPE pe care putem instala o imagine “neoficiala” care sa suporte IPv6. Exista insa si cativa prieteni care mi-au spus ca au intampinat ceva probleme cand au incercat sa testeze IPv6 direct de pe PC, fara sa foloseasca un router. Pentru ei dar si pentru ceilalti cu aceleasi probleme ca ale lor m-am decis sa scriu cateva randuri.
La windows Vista / Windows 7 nu am intampinat nici o problema. Se adauga “ipv6test” in campul “service name” al clientului PPPoE si cam asta e tot. La Mac OS X (Snow Leopard), iarasi nu au fost probleme. Pe cei care folosesc insa Mac OS X (Lion) ii sfatuiesc sa faca urmatoarele setari:
sudo sysctl -w net.inet6.ip6.use_tempaddr=0
# ca sa nu-si seteze o a doua adresa IPv6 globala temporara pentru ca daca origineaza pachetele IPv6 cu aceasta adresa, care evident NU este rutata pe routerul din RDS nu va va functiona
sudo sysctl -w net.inet6.ip6.accept_rtadv=1
# ca sa accepte RA-urile trimise de serverul PPPoE
sudo route add -inet6 default -interface ppp0
# am vazut ca e o problema si cu ruta default in IPv6. desi ar trebui sa fie setata automat din RA-urile primite de la serverul PPPoE, sfatul meu este sa o setati de mana.
De asemenea, daca folositi o distributie de LINUX si nu vreti sa va bazati pe clientul “grafic” de PPPoE puteti sa va conectati direct din linia de comanda:
sudo pppd pty 'pppoe -I eth0 -S ipv6test' ipv6 , noipdefault user 'USER' password 'PASS'\ \ noauth plugin /usr/lib/pppd/2.4.5/rp-pppoe.so
ATENTIE: pentru plugin rp-pppoe.so am folosit versiunea 2.4.5 de pppd; de asemenea, am facut testul pe eth0, ceea ce nu este obligatoriu sa se intample si la voi. De asemenea, nu uitati ca de exemplu Ubuntu nu accepta RA-uri (router advertisements) “by default” asa ca trebuie sa adaugati: echo "1" > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/accept_ra
Daca aveti alte experiente cu IPv6 si sistemele de operare as fi bucuros sa le discutam impreuna pe acest blog. Poate ne lamurim impreuna mai bine cum stau lucrurile.
Salut,
Dupa ce am observat anuntul RDS privitor la testarea ipv6 am trecut si eu la un firmware mai nou la routerul wl500gp v1 Asus.
Din pacate nu pare sa functioneze… dhcp6c[317]: sendto: Cannot assign requested address
Nu-mi este clar daca este compatibil… am optiune DHCPv6 dar fara “PD” scris explicit…
Trebuie sa mai studiez. Firmware-ul este de la oleg… modificat.
WL500gp-1.9.2.7-rtn-r3497 kernel 2.6
http://code.google.com/p/wl500g/
@Dorin: pentru ca observatia ta este “off-topic” am mutat-o pe FORUM.