In ultimii ani au aparut cateva concepte sau tehnologii noi, nu mereu explicate sau intelese corect, pe care urmeaza sa le acoperim in acest articol. Este vorba de Blog-uri, Forumuri, Wiki-uri.
Care ar fi diferentele intre ele ? Intrebarea a venit si mai concis intr-o discutie cu un prieten: “nu sunt toate website-uri ? care e diferenta ?”. Este adevarat ca la baza, orice document/fisier aflat pe un server web si care poate fi citit cu un browser este (in general) un “site”. Sau parte a unui site. Cu toate acestea, datorita evolutiei comunicarii prin Internet in ultimii ani, lucrurile au devenit putin mai specifice. Ganditi-va la un “simplu” site web, cu continut static: acesta este ca o carte simpla, inainte sa apara Internetul, televiziunea, radioul, audiobook-urile, etc ca alternative pentru comunicare. Aceste tehnologii au adus lucrul in colaborare prin Internet la dispozitia oricui.
Inceputurile site-urilor “colaborative” (as putea adauga si interactive, dar cuvantul “colaborativ”, chit ca apartine sau nu limbii romane, este mult mai plin de intelesuri) se afla undeva in anii 90 – primul Wiki a aparut in ’94. Totul a aparut din dorinta de a inlesni accesul mai multor autori la acelasi continut, usurand bineinteles si facand uitata munca care se facea anterior acestor solutii pentru managementul documentelor, sincronizarea lor, corectare, etc. In cele ce urmeaza, va voi prezenta pe scurt diferentele intre aceste 3 .. tool-uri:
– Wiki-ul este o modalitate sau un sistem care permite mai multor autori sa editeze, eventual in acelasi timp, aceleasi documente (care documente se pot constitui intr-un site). Cel mai bun exemplu de departe este extraordinara enciclopedie gratuita si internationala, Wikipedia (www.wikipedia.org). In mod normal puteti doar citi articole aici, dar dupa ce aveti un cont si o parola, puteti accesa acest site si edita ORICE document din aceasta enciclopedie (puteti crea de exemplu o pagina pentru orasul vostru, sau adauga ultimul album al formatiei preferate in pagina lor daca cel care are grija de acea pagina nu a actualizat-o, etc).
Nu exista comunicare in sine intre autori, sau nu prea dezvoltata (desi puteti lasa comentarii intr-o pagina, acestea pot fi vazute de toti cei care vad pagina respectiva si nu este estetic), in schimb exista pentru toata lumea posibilitatea de a lucra concomitent pe orice document. Astfel, paginile “traiesc”, sunt create, populate cu informatie, actualizate cand este nevoie (de exemplu pe pagina de pe wikipedia a lui Arthur C. Clarke a aparut informatia legata de decesul acestuia la cateva ore de la decesul efectiv), modificate, imbunatatite continuu. Din pacate, bineinteles exista si cazuri de vandalizare a unor pagini, care contin subiecte sensibile, dar overall, Wikipedia este o resursa minunata de informatii despre aproape orice si o oglinda destul de fidela a realitatii din jurul nostru (nu toate paginile sunt perfecte, nu toate subiectele sunt tratate poate corespunzator, dar oricand cineva poate veni sa imbunatateasca lucrurile acolo unde se poate).
Wikipedia este doar un exemplu. Puteti folosi oricand un wiki atunci cand aveti de pus pe un site diverse documente, care pot fi modificate in viitorul previzibil de mai multi autori, pentru a le usura acestora activitatea de editare si munca in comun.
– Forumul, este .. well.. un forum :). Un loc unde “n” utilizatori se intalnesc si discuta despre diverse topic-uri. Ca si comunicare intre utilizatori, este de departe cel mai de dorit tool. Exista posbilitatea crearii de topic-uri, subtopic-uri (un arbore intreg) pe diverse subiecte. Un exemplu de forum ar putea fi http://www.nabble.com/English-Wikipedia-f14021.html, intamplator un forum pe care utilizatorii discuta despre wikipedia :). Discutiile sunt in general “threaded” (adica nu sortate in functie de postare, pentru ca daca sunt multe topic-uri in discutie, ar iesi ceva haotic, ci sortate per discutie si apoi per data postarii). Ca si la wiki-uri, in general pe forum-uri accesul se face cu username si parola, pentru a da administratorilor un control cat de mic asupra acceselor sau a celor ce incalca regulile forumului.
– Blogul, initial de la “web log” (jurnal pe net), este modalitatea folosita cu precadere de cei care doresc sa comunice in general prin texte mici, rapide, este folosit pentru stiri, glume, noutati, “stiati-ca”, etc. Dealtfel chiar acum cititi un blog. Este varianta pe care am ales-o pentru ca ne da posibilitatea sa postam diverse articole, la care cei care viziteaza blogul pot adauga comentarii (sub fiecare post se afla o zona pentru comentarii).
In plus exista in general modalitati rapide de a gasi posturile (link-urile din partea stanga de exemplu), post-urile se pot marca cu diverse etichete (“labels”, tot in partea stanga, puteti apasa de exemplu pe “network” si veti avea acces la toate post-urile pe care noi le-am marcat cu eticheta “network”). Blog-urile pot fi pe cat de utile, pe atat de plictisitoare, fiind printre primele tool-uri care au dat posibilitatea oricui sa scrie orice pe internet, cu cat mai putina bataie de cap – si probabil sub 5% din milioanele de blog-uri chiar sunt utile. Ele pot contine atat jurnalul de viata al unei persoane, probabil interesant doar pentru familie si prieteni, dar pot contine si post-uri pe teme tehnice (cum ar fi blogul nostru), economice, etc. Multe blog-uri prezinta stiri datorita formatului in general axat pe text scurt, care nu se modifica des.
De ce nu am fi ales un forum pentru acest lucru ? In primul rand forumul este mai complex si este mult mai orientat spre discutii (uneori interminabile:). Forumul nu este asa dinamic si pe de alta parte, nu se pot adauga usor topic-uri, posturi, etc. In in plus devine extrem de complicat de administrat dupa ce se trece de un anumit nivel in ceea ce priveste numarul de discutii. Blog-ul limiteaza putin comunicarea (se pot oricand adauga comentarii, dar nu este foarte prietenos in acest sens), in schimb este axat mai mult pe cel care posteaza decat pe cei care comenteaza.
De ce nu am fi ales un wiki pentru acest lucru ? Un wiki este mult mai axat pe documente (sau chiar site-uri intregi) mari, in care toti cei care participa sunt autori, pot modifica oricand continutul oricarei pagini, dar nu exista comunicare in adevaratul sens al cuvantului, ci doar continut care poate fi vazut si editat. De exemplu un vizitator al site-ului nu poate adauga comentarii pentru o pagina (sau un post, ca la blog-uri).
Blog, definately. E mai interactiv ca un wiki.
Eu wiki-ul il vad ca pe o metoda foarte eleganta si facila de a prezenta snippet-uri de configuratie, demo si alte cele.